Гешев поиска тълкуване на разпоредби, с които се закрива специализираното правосъдие

Общество
17:27 - 15 Юни 2022
1811
Гешев поиска тълкуване на разпоредби, с които се закрива специализираното правосъдие

Главният прокурор изпрати искане до 47-ото Народно събрание за тълкуване на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗИДЗСВ), свързани със закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

Необходимостта от тълкуването се поражда от непълнота и неяснота на част от нормите, гласувани от парламента и обнародвани в Държавен вестник, поради което се налага народните представители да изяснят смисъла на приетите законови разпоредби. 
 
Искането е за тълкуване на осем параграфа от Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на ЗСВ, който влиза в сила от 27.07.2022 г. От тази дата Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура няма да съществуват, а магистратите в тях ще са преназначени в други съдилища и прокуратури.

В тази връзка Иван Гешев предлага на Народното събрание да даде тълкуване на въпроса как задълженията по § 48 - 55 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт следва да се изпълнят от магистратите и административните ръководители в специализираните органи на съдебната власт при положение, че от 27.07.2022 г. специализираните прокуратури и съдилища се закриват, а магистратите вече няма да имат качеството на прокурори и съдии в тях.