Гешев пред Антикорупционната комисия: Не съм длъжен да ви идвам на крака!

Българската прокуратура няма да участва в предизборни борби, категоричен е главният прокурор

Общество
12:13 - 15 Юли 2022 (обновена)
3793
Гешев пред Антикорупционната комисия: Не съм длъжен да ви идвам на крака!

Антикорупционната комисия в парламента изслушва главния прокурор Иван Гешев заради доклада, който е изпратен на ЕНП по разследването за снимките с пачки и кюлчета, за които се твърди, че са на Бойко Борисов.

"Главният прокурор не е длъжен да се отзовава на подобни покани. Още повече, че пристигна вчера в 16 ч. Надявам се това да не е от липса на държавническо отношение", каза Гешев на влизане в парламента.

ДПС напуснаха заседанието на антикорупционната комисия. Според ДПС темата с кюлчетата на Борисов не предполагала изслушване на обвинител номер 1.

От ГЕРБ пък поискаха разпускане на комисията заради изначално сгрешена процедура по свикването й. Ана Александрова попита защо това е по-важна тема от тази за снимки, на които се виждат премиерът в оставка Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова.

От партията уточниха, че според тях няма и нужният кворум. И малко по-късно напуснаха залата.

В комисията се очаква да говорят евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов и Иван Бакалов, които са правили частна експертиза на снимките и твърдят, че не са манипулирани.  

„Не мога да си представя да прекарам петък с Елена Йончева. Може в някой понеделник, когато и без това съм в лошо настроение“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

"Комуникацията с ЕП доста дълга. Имахме срещи с представители на ЕП, имахме срещи с европейски представители на бюджетната комисия. Българската прокуратура няма да участва в предизборни борби", категоричен е главният прокурор. 

"Ако искате да се води борба с корупцията, променете закона от 1968 г. Корупция се разкрива от изпълнителната власт. Кажете ми кога на прокуратурата е докладвано за корупция по високите етажи на властта. Имаме каталог със злоупотреби на кметове, който като се закрие спецсъдът, няма да го има", предупреди Гешев.

Преди дни в ЕП евродепутатът от ЕНП Томаш Здеховски каза, че е получил информация от българската прокуратура за петорна експертиза върху снимките от спалнята на бившия министър-председател Бойко Борисов. Според експертизата кюлчетата и пачките, които се виждат на снимките са монтаж и те са с различна резолюция.

Томаш Здеховски нарушил ли е българското законодателство, оповестявайки информация, която българската прокуратура официално не е оповестила?, попита евродепутатът Цветелина Пенкова.

Това не е проблем на българската прокуратура. Информацията е изпратена на други лица от ЕП, отговори главният прокурор.

Гешев обърна внимание, че по казуса със снимките от спалнята на Борисов, ангажираната прокуратура - Софийска градска прокуратура, многократно е информирала обществеността с нарочни прессъобщения.

Той се обърна към депутатите в парламентарната комисия с думите, че прокуратурата няма да участва в политически битки, особено в контекста на възможните предсрочни парламентарни избори.

Гешев отново бе попитан кога ще си подаде оставката. В отговор той заяви: "Няма да си подам оставката. Гордея се с това, което нашата прокуратура направи за 7 години. За пръв път има повдигнато обвинения на действащи министри, за пръв път бяха повдигнати обвинения за хора, която се смятаха за недосегаеми".

Очаквайте подробности!