Гешев пред Комисията за Нотариуса: 10 групи за влияние има във ВКС (НА ЖИВО)

Мартин Божанов бе дребен измамник, шофьорът му ме следеше, твърди бившият главен прокурор

Общество
13:35 - 16 Април 2024
5727
Гешев пред Комисията за Нотариуса: 10 групи за влияние има във ВКС (НА ЖИВО)

С удоволствие ще участвам в предизборното шоу, което се очертава на днешното заседание. Нямам никакви притеснения. Това заяви бившият главен прокурор Иван Гешев на изслушването си от временната комисия за дейността на убития Мартин Божанов-Нотариуса в парламента.

Председателят на комисията Никола Минчев от ПП-ДБ:
"Не се чувствам ни най-малко притеснен, че ме съдите за клевета", така Минчев се обърна към Гешев.

"В момента има 10 групи за влияние във Върховния касационен съд. И цифрите са по-големи - милиони всеки ден.", каза Гешев и призова депутатите да питат МВР защо не казва дали Нотариуса е бил сътрудник на полицията.

Той каза, че няма общо с Мартин Божанов-Нотариуса. Призова депутатите да питат Бойко Борисов дали не познава Нотариуса.

"Божанов е дребен измамник. Понякога върши работа, друг път не. Има много по-големи групи за влияние. Но вие явно сте си поставили за задача да овладеете съдебната система", каза Гешев. 

Гешев си спомни за случай, когато е бил зам.-главен прокурор. Тогава получил информация, че колата му е следена до адреса, на който е живял. Човекът бил в ресторанта, където е бил и Гешев. По-късно станало ясно, че е шофьор на Мартин Божанов-Нотариуса.

"Ако това е индикация за близки връзки... Човекът е искал да разбере къде живея. Моите приятели са от 9 клас. Поддържам хигиена на контактите", отговори Гешев на депутатата от ГЕРБ Маноил Манев.

"Делото срещу Пепи Еврото е образувано тогава, когато е преценил наблюдаващия прокурор. Това беше по мое време. Питат ме защо не е арестуван Бойко Борисов. Трябваха ми 2 седмици, но ме отстраниха. След това може би щеше да има и други депутати. Резултатът е ясен. Отгоре на хранителната верига на корупцията са политиците -Борисов, Пеевски, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов", атакува политиците Иван Гешев. Той отказа да
коментира съдия Владислава Цариградска, защото имала лични драми.

На предишното заседание на комисията, на което бяха поканени, Борислав Сарафов и Сотир Цацаров не се явиха. Стана ясно, че са изпратили писма, с които отказват поканата да бъдат изслушани. Иван Гешев беше уведомил комисията, че не е в страната и е готов да се яви след 10 април.

В дневния ред на анкетната комисия по случая Нотариуса е предвидено и изслушване на трима юристи, приближени до Божанов - Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков.

По-късно стана ясно, че Сотир Цацаров, Борислав Сарафов и Емил Писков са уведомили, че няма да откликнат на поканата.