Гешев пред ВСС: Закриването на спецправосъдието ще ни струва 3 млрд. лв.

Махането на тези структури ще е единствено в интерес на мафията, категоричен е главният прокурор

Топ
11:51 - 13 Май 2021
3466
Гешев пред ВСС: Закриването на спецправосъдието ще ни струва 3 млрд. лв.

Законопроектът за закриването на спецпрокуратурата противоречи на законодателството, на всички нормативни актове, може би на Конституцията, но и на европейското право, на международните актове. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на заседание на Пленума на ВСС, който дискутира върху декларация по повод предложението за закриване на специализираното правосъдие. 

 
Главният прокурор подчерта в своето изказване, че  становището на прокуратурата е ясно, но трябвало да се каже следното – "това, че няма ефективност на специализираното правосъдие не е вярно".

"Това е или лъжа, или неистина в зависимост от това дали се казва целенасочено. Целта и това, което щеше да случи е, че над 3 млрд. лева нямаше да бъдат върнати при хората", каза Гешев. 

"Второто, което щеше да възникне, е да се прекратят или започват отначало най-важните дела в държавата. Цитирам само делото „Сарафово“ – представете си какъв отзвук щеше да има това на европейско и международно ниво. Казахте колко струва това правосъдие – струва 3 млрд. лева запориране на лица, подсъдими и обвиняеми пред тези органи. Всички специализирани структури получават различни форми на стимулиране във всички европейски страни. Мога да посоча Румъния, която е емблематична. Оценката за тези структури – този анализ трябва да бъде направен в хода на дискусия относно ефикасността и ефективността на тези структури. Оценката обаче вече е дадена от европейските структури. Благодарение на тези структури беше временно преустановено наблюдението над България. Може да прочетете какво казва и ЕК, че внимателно наблюдава хода на законопроектите, въпреки че няма практика да дава становища и да коментира проекти, преди да са били приети. Европейските институции и нашите партньори много подробно описват ефективността на тези структури. Трябва да се каже ясно – закриването на тези структури ще е единствено в интерес на мафията и цената ще платят българските граждани. Това, което се случва е по-скоро тричане на съдии, ако мога да използвам думите на г-н Панов, които той постоянно използва. Прокуратурата в случая няма проблем. Ние сме ВСС, ние сме хората, които дължим реакция и да защитим всеки работещ в съдебната система, без значение дали е прокурор, следовател или съдебен служител. Иначе не ни е тук мястото“,  заяви главният прокурор Иван Гешев на заседанието.