Гешев предложи Борислав Сарафов за втори мандат

Актуални новини
11:43 - 26 Септември 2022
2010
Гешев предложи Борислав Сарафов за втори мандат

Главният прокурор Иван Гешев номинира настоящият директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов за втори мандат. Шефът на следствието е и зам.-главен прокурор.

Първият Мандат на Сарафов изтича през декември, изборът на следващия шеф на следствието е насрочен за 9 ноември, а до 5 октомври могат да се правят номинации.

Кандидатури могат да издигат не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която прави и избора, главният прокурор и министърът на правосъдието. Кандидатът трябва събере поне 8 гласа в колегията, за да бъде избран.

Заедно с Гешев под номинацията на Сарафов са се подписали и членовете на съвета Светлана Бошнакова и Йордан Стоев.

Борислав Сарафов има над 26-годишен юридически стаж в съдебната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива, се казва в съобщението на държавното обвинение за номинацията. Сарафов беше и шеф на апелативната спецпрокуратура, но не изкара пълен мандат там, за да стане зам.-главен прокурор през 2013 г.

"Отчитайки значителния напредък и развитие на НСлС в последните пет години както в организационно отношение, така и в постигнатите резултати по конкретни досъдебни производства и изпълнение на молби за правна помощ, считаме, че Борислав Сарафов е реализирал един изключително успешен мандат като директор на НСлС", пишат номиниращи го. Не цитират обаче които са тези конкретни разследвания, по които са постигнати резултати.

Кастинг

Съобщението за номинацията на Сарафов дойде минути преди старта на пресконференцията по темата за НСлС на служебния министър на правосъдието Крум Зарков. От думите на министъра се разбра, че ще се възползва от правото си да номинира конкурент на Сарафов, ако следователите сами посочат кой е достоен да е директор на следствието.

Зарков обясни, че цени професионализма на гилдията, а изборът е достатъчно важен, че да се оставя само в ръцете на кадровици и политици. "Често изборите по върховете на съдебната система са спорни. Когато са били безспорни, винаги е било защото е била ангажирана професионалната общност", посочи Зарков.

В съдебната система като конкурент на Сарафов се спряга и заместникът му Ясен Тодоров.