Гешев се хвали пред депутатите: В кой предишен период е свършено повече?!

117 народни представители одобриха доклада на главния прокурор

Политика
18:02 - 15 Октомври 2020
2242
Гешев се хвали пред депутатите: В кой предишен период е свършено повече?!

Парламентът одобри доклада на главния прокурор Иван Гешев за свършеното от държавното обвинение от началото на неговия мандат.
 
След дълги дебати документът подкрепиха 117 народни представители, 61 бяха "против" и 1 глас "въздържал се".
 
С две дълги едночасови изказвания главният прокурор Иван Гешев представи акцентите от доклада и отговаряше на въпроси, свързани с наказателното правораздаване.
 
Очаквано, както направи и при вчерашното си изслушване в Комисията по правни въпроси, обвинител номер едно наблегна на положителните резултати в областта на противодействие с битовата престъпност, телефонните измами и корупцията по висшите етажи на властта.
 
След обилните статистически данни за спада в кражбите от жилища и на коли, както и на грабежите, Иван Гешев попита депутатите: "В кой предишен период е свършено повече"?
 
Във връзка с разследванията на властимащи той отбеляза: "Прокуратурата не съобразява действията си с политическите последици", пояснявайки, че се разследват всички, за които има данни за престъпление, без значение от поста, в който заемат. Той се позова и на европейски изследвания, чиито данни отреждат на страната ни по-скоро средно, а не водещо място по проблеми с корупцията.
 
Главният прокурор даде информация и по някои дела и досъдебни производства, без обаче да навлиза в конкретика. Сред тях бяха обвиняемият бизнесмен Васил Божков и неговата колекция от антики, случаят с влизането на разследващи с президентството и други.
 
В рамките на дебата бе засегната и темата за фигурата на главния прокурор, както и неговата недосегаемост. Според Иван Гешев като ръководител на държавното обвинение той няма повече правомощия от някои други свои колеги в западна Европа.
 
"Митът за недосегаемия главен прокурор е политически", посочи той от трибуната на Народното събрание.