Гешев се отчита през октомври

Актуални новини
17:19 - 23 Юли 2020
2177
Гешев се отчита през октомври

Главният прокурор Иван Гешев уведоми с писмо председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че ще изпълни задълженията за представяне на дейността на Прокуратурата по прилагането на закона пред народните представители, произтичащи от чл.84, т.16, изр. второ от Конституцията на Република България, чл.138а, ал.2 от Закона за съдебната власт и съобразно Решение №6 на Конституционния съд от 6 юни 2017 г. по конституционно дело №15/2016 г. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Съгласно регламентираната организация на информационната дейност в Прокуратурата статистическата информация за дейността на всички прокуратури в страната се събира и обобщава с периодичност - първо тримесечие, първо шестмесечие, деветмесечие и годишно. Обобщената информация за образуването, движението и приключването на преписките и делата в ПРБ за първото полугодие на 2020 г. ще бъде изготвена в началото на месец август 2020 г., посочва в писмото си главният прокурор, като същият изразява готовност да представи резултатите още в началото на месец август.

В случай че Народното събрание прецени за необходимост представянето на доклад за дейността на ПРБ за деветмесечието на настоящата година, обобщената информация за този период ще е изготвена след средата на месец октомври 2020 г. Поради това същата може да бъде представена на народните представители в края на месец октомври.

„България е република с парламентарно управление и Народното събрание е най-висшият й орган, призван да осъществява народния суверенитет. Изразявам уважението си към избраните да представляват българския народ и в качеството си на главен прокурор на Република България имам честта периодично да Ви информирам за резултатите от дейността на ръководената от мен структура, на която Конституцията е възложила да следи за спазването на законността в защита правата и законните интереси на българските граждани“, пише главният прокурор Иван Гешев в писмо, адресирано до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.