Гешев се прибира днес от САЩ

Остава въпросът дали главният прокурор ще подаде оставка, или ще се стигне до процедура

Политика
20:31 - 13 Май 2023
5830
Гешев се прибира днес от САЩ

Главният прокурор Иван Гешев ще се прибере днес от официалното си посещение в САЩ, информира Нова, като се позова на източници от Съдебната палата. Дали обвинител №1 доброволно ще подаде оставка, която ВСС да гласува, или ще се стигне до процедура пред Темида, не е ясно. 

В четвъртък кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел обяви, че първото, което ще направи правосъдният министър в нейното правителство, ще бъде да поиска освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор заради уронване на престижа на съдебната власт. 

В петък шестима от Прокурорската колегия на ВСС поискаха той да бъде освободен от поста, защото се намесил в разследването на атентата срещу него. 

Те видяха намесата в отиването на израелски експерт на мястото на взрива. От Софийската градска прокуратура съобщиха вчера, че експертът не е бил допуснат до мястото. Той бил заведен там от зам.-шефа на следствието Ясен Тодоров по предложение на Гешев.

Искането за предсрочното прекратяване мандата на Иван Гешев не трябва да измести темата за взрива по колата му, защото истината трябва да бъде намерена. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя беше категорична - това не бива да спре съдебната реформа.

„Този случай, както знаем, отекна в Европейския съюз, намесиха се и европейските институции. Името на България трябва да бъде изчистено”, заяви тя.

„Тази скорост, с която се развива този процес, от едно заявление на все още неосъществен министър-председател в лицето на г-жа Габриел. Изведнъж такава реакция в средите, свързани със съдебната система, които само до вчера бяха на съвсем друго мнение”, твърди Йотова.

А докато кадровиците чакат Иван Гешев, за да му връчат искането за оставка, то правосъдният министър Крум Зарков се отказал следващата седмица да внася такова от свое име. Защото процедурата вече е отворена.

„Проблемът с институцията „главен прокурор” е системен. И решението му трябва да е системно, тоест законово. И затова очаквам с нетърпение първото заседание по същество на правната комисия на парламента, където да се разгледа Законът за отчетност на главния прокурор”, обясни министърът на правосъдието Крум Зарков.

Политически привкус във внезапния обрат на мнението на шестима от членовете на Прокурорската колегия видя и вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Прокурорите, които протестираха в негова защита, изведнъж внесоха искане. Цели трудови колективи, които го подкрепяха, сега са срещу него. Изключително неприятна картина. Не може прокуратурата да бъде креативът на политическите сили и много бързо, когато подаде знак, да се скача и да се прави едно или друго нещо. Ако прокурорите искат да бъдат магистрати, те трябва да бъдат независими”, каза той.

Служебният премиер Гълъб Донев пък бе категоричен, че първо трябва да се огледат всички детайли и тогава да се стига до дисциплинарни мерки.