Гешев се сети: Турски поток обслужва Путин, разследвам го

Отказът от образуването на досъдебно производство досега бил прибързан и неправилен

Общество
17:22 - 12 Юни 2023
3147
Гешев се сети: Турски поток обслужва Путин, разследвам го

Софийска апелативна прокуратура е отменила постановление за отказ от образуване на досъдебно производство за нарушения при строителство на газопровода "Турски поток", съобщават от Прокуратурата.

И още: "В Софийската апелативна прокуратура са постъпили материали по преписка, образувана по сигнал за закононарушения от длъжностни лица във връзка със строежа на газопровода "Турски поток" на територията на Република България, за осъществяване на проверка за законосъобразност.

Надзорната прокуратура е извършила служебен контрол на прокурорския акт на Софийска градска прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство.

С постановление на Софийска апелативна прокуратура той е отменен, доколкото е констатирано, че крайният извод на първоинстанционната прокуратура е прибързан и неправилен. Посочени са установените от Агенцията за държавна финансова инспекция конкретни нарушения на Закона за обществените поръчки.

Дадени са мотивирани указания относно прилагането на материалния и процесуалния закон", се казва в съобщението на държавното обвинение.

375,88 милиона лева са приходите от газопровода "Балкански/Турски поток" през 2022 г., припомня агенция БГНЕК, като допълва, че общите условно разпределени оперативни и финансови разходи за периода са на стойност 113,95 млн. лв. Оперативната печалба, реализирана от "Булгартрансгаз" от проекта за 2022 година, е в размер на 261,93 млн. лв. 

Оперативната печалба от работата на газопровода "Балкански/Турски поток" през 2021 г. е в размер на 83,57 млн. лв.

"Турски поток" свързва Русия с европейския бряг на Турция по дъното на Черно море. Той се състои от две тръби всяка с капацитет по 15,75 млрд. куб.м. Първата тръба доставя директно „синьо гориво“ на Турция, а втората е предназначена за страните от Европа и Западните Балкани. В Европа тя влиза на българска територия, откъде пътят на газа отива в Сърбия и Унгария. Българската част от газопровода е известна също така като „Балкански поток“.

От края на април 2022 г. България вече не внася газ директно от Русия, но транзитът на синьото гориво през нашата страна по "Турски/Балкански поток" продължи.