Гешев се срещна с ученици в Плевен (СНИМКА)

Общество
12:49 - 06 Октомври 2022
1351
Гешев се срещна с ученици в Плевен (СНИМКА)

В Плевен стартира инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“, организирана от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ), в партньорско сътрудничество с Националната мрежа за децата. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

С ученици от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване град Плевен се срещнаха главният прокурор на Република България Иван Гешев, председателят на АПБ Владимир Николов и председателят на КСБ Петко Петков.

Срещата бе открита от главния прокурор на Република България Иван Гешев. Той заяви, че е важно прокуратурата да влезе в българските училища, за да се повиши правната грамотност и култура на учениците, както и за повишаване информираността им за съдебната власт и изграждане на ценностно отношение към закона. Главният прокурор изнесе и лекция за върховенството на закона, Конституцията и принципа на разделение на властите.

Владимир Николов продължи срещата, като обърна внимание на подрастващите за мястото и ролята на прокуратурата в съдебната система. Запозна ги с това кога и в какви случаи може да се отнесат към институцията.

Петко Петков разясни каква е ролята на следствието. Запозна ги с характера и спецификата на работата на следователя.

Учениците проявиха особен интерес и активно участваха в дискусията. Под формата на свободен разговор те зададоха редица въпроси на главния прокурор, който лично им отговори.

Председателят на АПБ Владимир Николов връчи на директора на Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване град Плевен официален плакет на Асоциацията на прокурорите в България.

Главният прокурор Гешев подари на всеки присъстващ ученик екземпляр на Конституцията на Република България.

Инициативата ще продължи със срещи с ученици в различни градове в страната.