Гешев: Ще искам Божков бъде изправен пред съда!

Главният прокурор призова политиците да не му дават съвети как да работи

Топ
09:32 - 17 Февруари 2020
2380
Гешев: Ще искам Божков бъде изправен пред съда!

Главният прокурор Иван Гешев призова политиците да не му дават съвети как да работи, а да се заемат с промени в законодателството, за да стане възможна наказателната отговорност за извършили престъпна приватизация.

Пред Нова телевизия Гешев припомни вчерашното телевизионно интервю на проф. Стив Ханке, в което се намеква за корупция в приватизацията по време на мандата на президента Петър Стоянов.

„Няма да допуснем да бъде замесвани в дребни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави или какво да не прави. Много добре знаем какво трябва да свършим и това, което трябва да свършим, го очакват българските граждани - да им осигурим ред и спокойствие и те вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат нещо, за което са ги избирали българските граждани…Знаем, че срещу нас се обединяват бизнеси, политици или откровени крадци, но сме твърдо убедени и имаме намерения да дадем на българските граждани това, което очакват. Ред е и на политиците да им дадат това, за което са ги избрали… Политиците, след като ни подкрепят, да направят необходимите изменения, ако трябва и в Конституцията, за да има справедливост. И тези крадци, защото това са крадци, не знам дали чухте вчера и професор Ханке какво каза, да ходят там, където им е мястото, да бъдат изправени пред съда и да влизат в затвора“.

Иван Гешев каза още, че не знае дали Васил Божков е в арест в Дубай или е освободен, но подчерта, че няма какво да влияе на процедурата за екстрадирането на бизнесмена оттам: „Ще искаме да бъде върнат в България, за да бъде изправен пред съда“. 

По-рано стана ясно, че полицейска операция срещу битовата престъпност е започнала тази сутрин в Чирпан и село Зетьово. Полицейското присъствие в района е засилено.

Проверяват се адреси, извършват се разпити. Освен Гешев на място е и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Акцията е във връзка с разпоредените от главния прокурор мерки срещу битовата престъпност в страната.