Гешев вкарал в затвора 233 бандити

Новини
18:00 - 16 Септември 2019
5695
Гешев вкарал в затвора 233 бандити

Кандидатът за нов главен прокурор на България Иван Гешев е постигнал впечатляваща ефективност в досегашната си кариера на редови прокурор. От доклад, изготвен от Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия във ВСС и представен по време на заседанието в понеделник, стана известно, че Гешев е вкарал в затвора с осъдителни присъди общо 233 души.

Като редови прокурор в Софийската районна и Софийската градска прокуратура между 2006 и 2016 г. Иван Гешев е постигнал най-висок брой осъдителни присъди измежду всички прокурори, стана ясно от доклада, прочетен от члена на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Даниела Машева.

Според статистиката, за периода 2006-2016 г. Иван Гешев е написал 4218 постановления по досъдебни производства и 2969 акта по преписки, изготвил е 230 обвинителни акта и е влизал 711 пъти в съдебна зала.

В качеството си на ръководител на Специализираната прокуратура (от 2016 г. до 2018 г.)  той се е произнесъл по 1793 административни преписки, 729 писма на граждани, направил е 62 предложения за законодателни промени до главния прокурор Сотир Цацаров и е издал и 4 113 заповеди от административен характер

При представянето на доклада на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) Машева се позова и на мотивите, с които Иван Гешев единодушно бе номиниран за главен прокурор. Според тях, той познава добре работата на държавното обвинение, напълно е наясно с проблемите и слабостите в работата на колегите си от цялата страна, има ясна и конкретна визия за решаването им, проявява, има и идеи за развитие на наказателната политика в България.

Според  доклада на ресорната Комисия, крайният извод е, че „липcвaт дaнни, пocтaвящи пoд cъмнeниe пpитeжaвaнитe oт пpoĸypop Ивaн Гeшeв пpoфecиoнaлни ĸaчecтвa", с което тoй напълно oтгoвapя нa изиcĸвaниятa зa длъжнocттa глaвeн пpoĸypop.

Утре, 17 септември и Етичната комисия към Прокурорската колегия ще представи своя доклад относно нравствените качества на Иван Гешев. На 9 октомври ресорната колегия ще разгледа двата доклада  и ще се произнесе относно допустимостта на кандидата. Изслушването е насрочено за 24 октомври.