Гешев за Нено Димов: Никого не сме убивали, но недосегаеми хора няма

Главният прокурор обещал на жителите на Галиче да разкара целия крими контингент

Крими
15:53 - 14 Януари 2020
4099
Гешев за Нено Димов: Никого не сме убивали, но недосегаеми хора няма

Това, че някой е министър не води до имунитет срещу наказателно преследване. Недосегаеми хора в България няма. Така главният прокурор Иван Гешев коментира ареста на екоминистъра в оставка Нено Димов заради водната криза в Перник и нерегламентирания внос на отпадъци от Италия. 

"Единствената гранична линия е дали спазваш закона или не. Всеки министър, зам.-министър, лица от изпълнителната власт, включително и магистрати, следователи, съдии и прокурори нямат имунитет срещу наказателно преследване. В случай, че колегите от съответните прокуратури констатират и съберат достатъчно доказателства за виновността на някое лице от кръга на тези, които посочих, то нямам съмнение че ще бъде привлечено към наказателна отговорност. Ние ще докажем, че наистина такива няма с действията си. Нямам притеснения от никакви други фактори, освен това да спазваме закона и да го прилагаме правилно", отсече обвинител номер 1. 

Попитан за мнение по позицията на лидера на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов, че задържането на Димов представлява политическо убийство, Гешев отговори, цитиран от "Блиц" с напомняне, че у нас отдавна няма смъртно наказание.

"Така, че няма как да извършим убийство, когато спазваме закона. Единствената разделителна линия, която очертах е дали някой спазва закона или не. По отношение на общественото мнение, съм сигурен, че ако прокуратурата продължи последователно по този начин, по който смятам да продължи, едва ли ще остави съмнение в българските граждани, че работим за това да са по-добре защитени техните права, живот, къщи и да не бъдат ограбвани. Ще работим за това да не бъде присвояван публичен ресурс", категоричен е главният прокурор.

По повод напрежението в Галиче след убийството на 18-годишна Андреа, Гешев разкри, че вече е взел мерки всички криминални лица да бъдат изведени от там. "В крайна сметка дори да предотвратим и едно престъпление с тежест като зверството в с. Галиче, аз ще съм доволен. Но това ще е координирана дейност в цялата страна, така както съвместно с МВР противодействахме на телефонните измами, които в процентно отношение намаляха с 55% през последната година", отчете той.

И допълни със статистика - че през последните няколко години извършителите на тежки престъпления се оказват с незавършен първи клас, непълнолетни и безработни. "Социопати! Това е краткото определение за тях. Прокуратурата ще поеме своята отговорност, но това трябва да направят и други институции. За да не прозвучи драматично, тъжно и дълбоко невярно това, което описвам - че България е страна, в която се шири страшна престъпност и корупция, истината е, че ние нямаме проблемите на много европейски държави", убеден е Гешев.