Гигантът Alibaba се разделя на 6 отделни компании

Целта на преструктурирането е да се отговори на критиките на регулаторите

Новини
12:26 - 29 Март 2023
1631
Гигантът Alibaba се разделя на 6 отделни компании

Китайският мастодонт в е-търговията и дигиталните услуги Alibaba Group ще раздели дейностите си в 6 отделни структури, като ще търси инвеститори или листване на борсата на повечето от тях, предаде "Ройтерс".

Целта на преструктурирането е да се отговори на критиките на регулаторите, които се захванаха с бизнеса на Джак Ма още в края на 2020 г.

Бизнесменът, който се смяташе, че е в конфликт с властите, се върна в Китай след цяла година зад граница. Това съвпада с усилията на Пекин да върне към растеж частния си сектор след две години на строги противоепидемични мерки.

Според източници на "Ройтерс" новият китайски премиер Ли Куанг още в края на миналата година е говорил с Джак Ма за връщането му. Бизнесменът също има защо да търси промяна - приходите на Alibaba от електронна търговия на местния пазар спадат - а те отговарят за две трети за общите приходи на групата.

Alibaba Group ще продължи като холдингова компания, като начело остава изпълнителният директор Даниел Жанг.

Това пък ще са звената, които ще функционират самостоятелно:

  • Cloud Intelligence Group;
  • Taobao Tmall Commerce Group;
  • Local Services Group;
  • Cainiao Smart Logistics Group;
  • Global Digit(al Commerce Group;
  • Digital Media and Entertainment Group.

Жанг ще е начело и на Cloud Intelligence бизнеса, като освен това търговският бизнес в Китай през Tmall ще остане собственост на Alibaba Group. Останалите структури ще имат свои изпълнителни директори и бордове и ще могат да набират външен капитал.