Гигантски каменни делви излизат от земята в Индия

Не е ясно за какво са използвани

Мистика
15:45 - 01 Април 2022
5291
Гигантски каменни делви излизат от земята в Индия

Мистериозни гигантски каменни делви изникват сякаш от земята в Асам, Североизточна Индия. Явлението е документирано от изследователи от Австралийския национален университет (ANU) и описано в статия в Journal of Asian Archaeology.

Според местните жители съвсем не може да се говори за откритие, защото каменните делви винаги са били по описаните места. 65 делви се различават по форма и украса, някои от тях са високи и цилиндрични, а други са частично или изцяло в земята. Подобни делви, някои до три метра високи и до два метра широки, преди това са открити в Лаос и Индонезия.

„Все още не знаем кой е направил тези гигантски делви. Всичко е малко мистерия“, казва докторантът на ANU Николас Скопал.

Друга загадка е за какво са били използвани огромните каменни съдове. Изследователите смятат, че вероятно са служели при погребални обреди.

„Има истории от народа Нага, настояща етническа група в Североизточна Индия, че са откривали делви от Асам, пълни с кремирани останки, мъниста и други материални артефакти“, казва г-н Скопал. „Изглежда, че няма нито една жива етническа група, свързана с тези каменни съдове в Индия, което определя важността на запазването има като ценно културно наследство“, допълва ученият.

Колкото по-дълго се забавя поставянето на охрана, толкова по-вероятно е те да бъдат унищожени, тъй като в тези райони се засаждат повече култури и се изсичат горите. Изследователите се опитват да убедят местните общности да се намерят подходящи места за каменните древни съдове, така че да не се пречи на фермерите и в същото време да се съхранят находките, които продължават да се откриват, сякаш сега се появяват от земята.