Гигантски земетресения разтърсиха Балканите (ВИДЕО+ОБЗОР)

Актуални новини
14:44 - 30 Октомври 2020
8667
Гигантски земетресения разтърсиха Балканите (ВИДЕО+ОБЗОР)

Серия от земетресения разлюляха днес различни държави на Балканите, а някои от трусовете бяха усетени и в България и изкараха ужасени хора по улиците на Пловдив.

39 минути след полунощ на 30 октомври земетресение с магнитуд 4,2 по Рихтер бе регистрирано в окръг Васлуй, в Източна Румъния. Няма данни за жертви и разрушения. Епицентърът е бил на дълбочина осем километра.

В района бяха регистрирани още три по-слаби труса - с магнитуд 2,2, 2,2 и 2,9. Земетресение с магнитуд 3 бе регистрирано и в сеизмичния район на Вранча.

След Румъния земята се разтресе и в Турция, и в Гърция.

Земетресение с магнитуд 4,1 по Рихтер е станало днес в турския окръг Бингьол в източната част на страната. Трусът е бил регистриран от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации в 11.48 ч. местно време /10.48 българско/. Земетресението е станало на дълбочина 7,62 км.

Няколко часа по-късно силно земетресение с магнитуд 7,0 по Рихтер край бреговете на Гърция и Турция в Егейско море беше усетено по високите етажи в София, Хасково, Бургас, Пловдив и Казанлък в 13:51 ч. Сеизмолози отчетоха магнитуда на труса между 6,6 до 7, но в крайна сметка бе съобщено, че е 7.

Епицентърът на труса е на 50-60 км от Измир, а разстоянието от София е на около 550 км, уточниха от Геофизичния институт на БАН. Трусът е регистриран край Додеканезките острови в Гърция. Дълбочината на земетресението е 10 км. В рамките на минути бяха регистрирани четири вторични труса с магнитуд около 4 по Рихтер. В социалните мрежи могат да се видят клипове как е усетен трусът в Измир, където се вдига прах от земята.

Според Европейския сеизмологичен институт земетресението от 7 по Рихтер в Егейско море е усетено в България, Кипър, Турция, Египет, Гърция, Либия, Великобритания и Северна Македония.