Гиркин иска да се бие в Украйна, за да отърве затвора

Украйна
17:44 - 10 Април 2024
2536
Гиркин иска да се бие в Украйна, за да отърве затвора

Бившият военен министър на сепаратистката Донецка народна република (ДНР) Игор Стрелков-Гиркин, който вече получи 4-годишна присъда за тероризъм в Русия, е помолил да бъде изпратен на фронта в Украйна. Според промените в руското законодателство това се превърна в легален начин престъпници да отърват присъдите.  

Според адвоката на Гиркин едно от военните подразделения, дислоцирани в окупираната ДНР, вече се е съгласило да подпише договор с Гиркин, който дори ще бъде назначен за командир на взвод.

Очаква се съдът да се произнесе по жалбата на Гиркин през май като адвокатът му се надява на благоприятен за клиента му развой - тоест той да излезе от наказателната колония и да замине за фронта.

Припомняме обаче, че според указа на руския диктатор Путин само осъдени за леки и среднотежки престъпления могат да получат условни присъди, позовавайки се на тези изменения в закона. Гиркин е осъден за екстремизъм, което не влиза в тези категории. Предстои да видим какво ще е решението на съда в този случай.