Глад мори британците, разболяват се от болести от 19 век

Заради растящите цени на хранителните стоки обаче традиционната английска закуска с наденички, бекон, яйца и боб с филийки вече за доста хора е само препечена филийка с чай, признаха лекари

Новини
09:55 - 15 Юли 2023
10094
Глад мори британците, разболяват се от болести от 19 век

Във Великобритания се връщат болести от XIX век, които се дължат на недохранване, съобщава НОВА, цитирайки данни на Европейската статистическа служба.

Става въпрос основно за скорбут и рахит, които са били често срещани през Викторианската епоха. Скорбутът се дължи на недостиг на витамин C и един от характерните му симптоми е кървящи венци. По-често поразява възрастните хора. Рахитът пък води до деформиране на костите вследствие на недостиг на витамин D и се наблюдава предимно при деца. И двете заболявания се дължат на непълноценно хранене, от което Обединеното кралство смяташе, че се е избавило, благодарение на допълнително обогатяване на основни стоки с витамини и добре развита социална система, подпомагаща най-нуждаещите се.

Заради растящите цени на хранителните стоки обаче традиционната английска закуска с наденички, бекон, яйца и боб с филийки вече за доста хора е само препечена филийка с чай, признаха лекари.

Позовавайки се на Закона за обществена информация, авторитетният вестник „Таймс” изиска данни от британското здравеопазване, които показват, че близо 11 000 души са били лекувани в английските болници през миналата година заради недохранване. „Таймс” съобщи, че 171 души са лекувани от скорбут и 482 пациенти са приети с рахит, като повечето са деца.

Най-сериозен риск има за семействата с малки деца, особено през летния сезон, когато учебните заведения са във ваканция и малчуганите не могат да разчитат на пълноценната безплатна храна в тях за обяд.

Специалисти предупреждават, че епидемията от затлъстяване е друг индикатор за недохранване. Пълните хора консумират евтини и нездравословни храни като чипсове, тестени ястия и безалкохолни, от които обаче не получават необходимите им витамини. Ако на бедните не бъде помагано в тези кризисни времена, скоро Обединеното кралство ще се окаже с още хиляди, страдащи от болести от Викторианската епоха.