Глад за лекарства срещу Covid-19, аптеките празни

Общество
20:25 - 10 Ноември 2020
7457
Глад за лекарства срещу Covid-19, аптеките празни

Aнтимикробни средства, кортикостероиди, нискомолекулярни хепарини и антибиотици, изписвани за лечение на COVID-19, изчезнаха от аптеките.

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че ще предприеме мерки за спиране на презапасяването и износа на тези медикаменти. Очаква се да бъде въведен разрешителен режим за износ на лекарствата, които се използват за COVID, както и ограничаване на количествата, които един човек може да купи от аптека.

От няколко дни жени с проблемна бременност изпълниха социалните мрежи с постове за липсата на едно от лекарствата за разреждане на кръвта - фраксипарин, което масово се използва и за пациенти с COVID. Шефът на Националната аптечна камара Антон Вълев обясни, че лични лекари изписват по шест кутии от даден медикамент, за да имало за цялото семейство. “Практиката на свръхпредписване на опаковки доведе до свръхдефицит”, коментира той и допълни, че ролята на властта е да гарантира, а не да се намесва на свободния пазар.

Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че още миналата седмица направил проверки, след като получил първите сигнали за липса на лекарства. “Не мога да твърдя със сигурност, но вероятно се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези лекарства минават на разрешителен режим”, оповести Ангелов.

Подобен режим за износ на медикаменти бе въвел предшественикът му Кирил Ананиев в заповед от 30 април. Интересното е, че тази заповед излезе дни, след като срещу шефа на фармацевтите Асена Стоименова бе повдигнато обвинение, че всява паника с твърдението си, че не е изключен дефицит на медикаменти заради затворените граници.

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че проблем при лекарствата е логистиката и презапасяването с тях. “Не може да ни води чувството на страх, а трябва да ни води разумът. Не може всеки човек да отива в аптеката, да си купува лекарство и да започва лечението си сам, а трябва да отиде на лекар”, подчерта проф. Ангелов.
“Имаме достатъчно количество лекарства, въпрос на логистика е те да бъдат доставени”, заяви още проф. Ангелов.