Гладни кълвачи изяждат пчелите в Кюстендилско

Стопаните плашат птиците с вързани на въже капачки от буркани

Актуални новини
07:44 - 13 Февруари 2020
1684
Гладни кълвачи изяждат пчелите в Кюстендилско

Гладни кълвачи масово нападат пчелините в Кюстендилско, алармираха потърпевши пчелари. Те казват, че липсата на храна за птиците станала все по-честа причина да намират кошерите си празни.

„Тези птици пробиват кошерите и директно започват да ядат пчелите. Част от тях, които успеят да се измъкнат остават навън и просто измръзват“, гневят се кюстендилци, които вече са вдигнали ръце от напастта на птиците.

Само преди ден кълвачи оставиха без пчели три от кошерите на местен производител на мед. „Вече започнах да слагам на моя обект специални плашила, изработени от стари компактдискове. Сглобявам ги и ги завързвам в близост до кошерите. Така от вятъра те започват да шумят и да плашат нахалните кълвачи“, коментира 54-годишният Гроздан Илиев.

Сред технологиите, които ползват пчеларите са и стари капачки от буркани, пробити и завързани на въже. Те също създават силен звук от вятъра и по този начин прогонват нашествениците.

„Каквото и да си говорим, пчеларството ни е в криза. Къде заради вноса на чуждестранен мед, там и заради вредители. Счита се, че 10% смъртност през зимата е допустима, но този път тя ще е повече, къде заради изядени пчели, къде заради загинали - други.

През миналата година имаше значителна смъртност. Една от възможните причини, е че имаше късно пило, което изсмуква жизнените сили и енергията на пчелите преди настъпването на зимата, а след това появяването на ранното пило, което действа в една посока с късното пило. Това нещо при късната пролет, заедно със заболяванията допринасят за смъртността”, разказаха от сдружение „Пчела“ в Кюстендил.

През изминалата година добивът на мед от кошер е бил около 20 кг., а голяма част от пчеларите са се отказали да го продават на търговците заради ниските изкупни цени.

„През миналата година се внасяше пчелен мед от Китай и от Украйна. Това свали и без това ниските цени на едро. При цени на едро от 3 лева – 3,5 лева за килограм, търговците заместваха българския мед с евтиния китайски или украински, чиято цена бе в порядъка на евро, евро и половина. Дано и през тази година не се получи същата абсурдна ситуация“, коментираха още местни производители.