Глас от "Дондуков" 2: Борисов може да е премиер и по време на ВНС

Борислав Цеков е убеден, че премиерът се опитва да си спечели време

Политика
16:57 - 14 Август 2020
1473
Глас от "Дондуков" 2: Борисов може да е премиер и по време на ВНС

Чисто теоритично Бойко Борисов и настоящият му кабинет могат да останат на власт и при избор на Велико народно събрание. Това тълкувания пък направи докторът по конституционно право и правен съветник на президента Румен Радев Борислав Цеков пред "КлубЗ". 

"Въпрос на политическо решение е. Това е и целта - да се спечели време, да се маневрира", смята той.

Цеков поясни и че обикновеното Народно събрание остава да действа до деня, в който бъде избрано ВНС. След това Великото народно събрание може да изпълнява по изключение функциите на обикновеното, включително да избере и нов кабинет. Всичко зависи от решението на мнозинството.

И тъй като свикването на ВНС не се разглежда като решение на Народното събрание вследствие на криза, не се счита за нужно да има външна намеса при избиране на кабинет - т.е. няма служебно правителство, назначавано от президента, поясни Цеков.

В основния закон се посочва още, че "Великото народно събрание решава само тези въпроси от Конституцията, за които е избрано". На въпрос дали това означава, че първоначалният проект не може да бъде променян, Цеков отбеляза, че по-скоро не може да има например пет проекта за нова Конституция или промени в нея, а трябва да се разглежда един.

"Въпросът би бил дискусионен. Ако има предложения, които не отговарят на философията на проекта, те не би трябвало да бъдат обсъждани. Но това се решава от самото ВНС", подчертава юристът.