Гласуват кабинета "Желязков" (НА ЖИВО)

Политика
13:07 - 03 Юли 2024
4752
Гласуват кабинета "Желязков" (НА ЖИВО)

Народното събрание гласува предложения от ГЕРБ-СДС кабинет на Росен Желязков.
 
В дневния ред на народните представители са включени точките - избор на министър-председател, приемане структурата на Министерския съвет и избиране на състава на кабинета. За да бъде приет проектокабинетът "Желязков", са необходими 121 гласа от народните представители.

На 1 юли номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Росен Желязков получи и веднага върна изпълнен на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. По-късно същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков.

238 депутати присъстват в залата днес.

Кандидатът за премиер Росен Желязков заяви, че предложеният от него състав на правителството има политическата задача да възстанови управлението, за да се преодолее дефицитът на доверието, на целеполагането и на правоприлагането. 

Според него България преживява една от най-тежките политически кризи от създаването на модерната ни държава насам, които рискуват да трансформират демократичната система.

Росен Желязков предупреди за появата на "безкритичен популизъм". Той посочи, че на световно ниво цари хаос и има опасност от разгаряне на конфликта в Украйна и в Близкия Изток.

"Този кабинет ще изпълнява политика като правителство на мацинството и ще цели минимализиране на нанесените от политическата криза щети", обяви канидат-премиерът на ГЕРБ.

Желязков се обърна към депутатите с думите, че ако не положат усилия да преодолеят разделението, то ще са обречени на изолация.