Гласуват новата Европейска комисия в сряда

Новини
16:02 - 21 Ноември 2019
1411
Гласуват новата Европейска комисия в сряда

Процедурата по изслушване на номинираните за еврокомисари в Европейския парламент приключи днес. Европарламентът ще гласува състава на новата Европейска комисия на 27 ноември, съобщиха от Европейския парламент.

Председателят на Европарламента Давид Сасоли коментира: "През последните два месеца Европейският парламент изигра демократичната си роля като разгледа внимателно представянето на всеки от предложените комисари. Изслушванията бяха обстойни и понякога трудни, но предоставиха възможност на депутатите да проверят по един прозрачен начин дали кандидатите за комисари са готови за бъдещата си работа. Днес ние приключихме окончателната оценка и сме готови да гласуваме целия колегиум на членове на Комисията следващата седмица."

По думите му през следващите пет години Европа щяла да бъде изправена пред много проблеми - от предоставянето на дългосрочни решения по миграцията и предоставянето на убежище до това да играе водеща роля в света в борбата с климатичните промени.

"Нуждаем се от Европейска комисия, която е готова да действа по важните за европейците теми. Европейският парламент, който е избран пряко от европейските граждани, ще продължи да търси отговорност от Комисията и ще гарантира, че тя изпълнява обещанията си", зарече се той.