Глътка въздух: Отлагат либерализацията на пазара на ток с година

Отвръзването на цените на електроенергията ще влезе в сила от 1 юли 2025 г.

Новини
19:40 - 17 Април 2024
3204
Глътка въздух: Отлагат либерализацията на пазара на ток с година

Комисията по енергетика в парламента прие либерализацията на пазара на ток да бъде отложена с една година и да влезе в сила от 1 юли 2025 година, предаде "Фокус".

Припомняме, че през есента на миналата година депутатите решиха либерализацията да влезе в сила от 1 юли 2024 година. Тя е и част от пакета ангажименти, които страната ни трябва да изпълни по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може страната да ни да получи втория транш европейски средства.

В края на март от БСП внесоха законопроект, с който пожелаха реформата да бъде отложена с една година. Основният мотив за това бе, че нямало гарантирани средства във фонда "Сигурност на електроенергийната система“.

Освен това в позицията на левицата се посочва, че

ако реформата стане факт тази година, тя би имала тежки социални последствия.

Днес законопроекти за изменения на Закона за енергетиката бяха внесени от ГЕРБ-СДС и ДПС, както и от ИТН, които предложиха близки до мотивите на БСП.

И четирите партии настояват за промяна на датата за влизане на сила на мярката.

В крайна сметка и трите законопроекта (бел. от ред. - на БСП, ИТН, ГЕРБ-СДС) бяха приети с 15 гласа 15 "за“.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев подчерта, че законопроектите не целят отмяна на реформата, като тя трябва да влезе сила от 31 декември 2025 година.

При дебатите

Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че не разбира какво налага отлагането на реформата на електроенергийния пазар у нас.

Той предупреди, че това би могло да забави плащането по ПВУ

Делян Добрев каза, че либерализацията за домакинствата остава след 31 декември 2025 година. Той допълни, че второто плащане по ПВУ е трябвало да бъде получено през ноември 2023 година, но това не се е случило.

Той каза още, че ПП-ДБ е трябвало да договорят по-добра крайна дата за извършването на либерализацията като например 2027 или 2028 година.

Рамадан Аталай заяви, че още през октомври от ДПС обяснявали, че

реформата няма как да се случи по този начин.

По думите му към този момент нямало никаква яснота как да се осъществи преходът след 1 юли. Той подчерта, че трябва да се направят нужните законодателни промени, за да може производителите на едро да се подготвят за реформата.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че комисията вече е разработила всички наредби, които са били поставени след последните законодателни промени. Той предупреди, че при отлагане на либерализацията вече са били подготвени всички стъпки по законовия ред.  

"Действително в момента няма готовност за въвеждане на либерализацията що се касае до битовите потребители“,

заяви Иванов.

Той предупреди, че нотификация за либерализация може да бъде получена от ЕК само ако се дефинира понятието за енергийна бедност.

Според Иванов връщането към модела НЕК да бъде обществен доставчик, ще изисква поне 3-месечен срок.