Главчев: Очаквам по-енергични действия от Министерството на културата по т.нар. "театрална афера"

Премиерът коментира и другите актуални теми

Актуални новини
12:12 - 09 Октомври 2024
3648
Главчев: Очаквам по-енергични действия от Министерството на културата по т.нар. "театрална афера"

В началото на редовното заседание на Министерския съвет премиерът Димитър Главчев коментира разразилата се последните седмици "театрална афера" и призова за бързи действия от ресорното министерство, разобличаване на виновните и понасяне на отговорност.

"Тази тема е актуална, но няма да допусна да се превърне в евъргрийн. Очаквам по-енергични и бързи действия от Министерство на културата, за да прекратим това и за да могат да бъдат локализирани виновните и да понесат наказание и своята отговорност, а не да се разпростира проклятието. Недопустимо е театралната общност и хилядите творци в културата да понасят бреме, което не са заслужили. Имам стотици обаждания в тази посока. Аз от своя страна възложих на Главния инспекторат на Министерски съвет също да извърши проверка", посочи Главчев. 

По думите му всичко това трябва да приключи много бързо, защото хората от сферата на културата не заслужават това. 

Министърът-председателят коментира и другите актуални теми. Той заяви, че се взимат всички мерки да се подобри организацията на предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори.

"С оглед на това да не се изкривява вотът, както на хартия, защото се говори за купуване на гласове основно на хартия, така сме насочили мерките си да няма манипулации и на машините", допълни Главчев. 

„Основната ни задача е организирането на честни, свободни и прозрачни избори. По сега действащото законодателство изборите се провеждат по два начина – с хартия и с машини. Нашите усилия, на служебното правителство и на колегите министри, които се занимават пряко с изборите, са да се проведат по същия начин, по който се проведоха последните. Там нямаше никакви забележки“, каза още премиерът.