Главчев: Оставам на поста си, колкото е необходмо

Политика
15:17 - 19 Август 2024
1603
Главчев: Оставам на поста си, колкото е необходмо

Ще изпълнявам задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза. Това посочва в свое изявление служебният премиер Димитър Главчев. Изявлението е публикувано на фейсбук страницата на Министерски съвет.

Изявлението е кратко, но отново заявява готовност да бъде отново служебен премиер. Припомняме, че преди държавният глава Румен Радев да връчи мандат за съставяне на правителство на Горица Грънчарова-Кожарева, настоящият служебен премиер заяви, че е готов за втори мандат.

В деня обаче на избор Главчев оттегли съгласието си и така остави Румен Радев без избор, с който той лично се похвали предния ден. Оттеглянето на Главчев стана набързо, изненадващо и само час преди конституционната процедура да е в ход.

Предвид създалото се положение и ако това би предотвратило последващ институционален блокаж, заявявам, че съм готов да участвам в конституционната процедура за назначаване на служебен премиер, заявява Главчев. Мое задължение е страната да бъде преведена и през тази безпрецедентна ситуация, казва той.