Главчев отива в Швейцария на форума за мир в Украйна

В понеделник служебният премиер пък отива в Брюксел за среща с лидерите на ЕС след изборите

Новини
09:28 - 15 Юни 2024
1511
Главчев отива в Швейцария на форума за мир в Украйна

Служебният премиерът Димитър Главчев заминава за Швейцария, където ще участва в първата среща на върха за мир в Украйна на 15 и 16 юни, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Срещата ще се проведе в швейцарския курорт Бюргенщок. След нея Димитър Главчев заминава за Брюксел, където ще участва в неформалната среща на лидерите на Европейския съюз.

Среща на върха за Украйна събира световни лидери в Швейцария
Форумът, организиран от Швейцария и Украйна в Бюргенщок, се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия, както и да определи ясна пътна карта на основата на Устава на ООН, международното право и принципи на „Формулата за мир“ на президента Володимир Зеленски.

България участва в четири от съответните работни групи на инициативата – по „Продоволствена сигурност“, „Енергийна сигурност“ и „Възстановяване на справедливостта“, и като съпредседател по „Екологична сигурност“, заедно с Германия и Финландия.

Основните фокуси на срещата се очаква да бъдат формиране на общо разбиране и консолидиране на единен подход сред възможно най-много държави, осигуряване на платформа за дискусии на високо равнище относно рамката на бъдещ мирен процес за Украйна, като за първи път ще се обсъди на най-високо политическо ниво как Русия може да бъде включена в него.

България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за свикване на първата Среща на върха за мир в Украйна. По този повод служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланика на Украйна Олеся Илашчук и с посланика на Швейцария Раймонд Фурер.

След визитата в Швейцария, премиерът Димитър Главчев заминава за Брюксел, където в понеделник, ще участва в неформалната среща на лидерите на Европейския съюз. На нея държавните и правителствените ръководители ще обсъдят институционални въпроси след провелите се избори за Европейски парламент.