Главчев пред НАТО: Членството ни в алианса бе цивилизационен избор

Украйна скоро трябва да влезе в алианса, призова шефът на парламентарната асамблея на НАТО Михаил Шчерба

Топ
09:12 - 27 Май 2024
1522
Главчев пред НАТО: Членството ни в алианса бе цивилизационен избор

За България присъединяването към НАТО не бе просто една външнополитическа цел. Членството на България в алианса бе цивилизационен избор, послужи за вдъхновение и мотивация на няколко поколения българи, допринесе за развитието на мира и просперитета в държавата.

Това каза служебният премиер Димитър Главчев. Днес е последният ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, на която България е домакин. В София тя трябва да приеме своите препоръки за предстоящата среща на върха на алианса във Вашингтон през юли. Очаква се те да потвърдят подкрепата на НАТО за Украйна.

В сесията участват близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО, както и представители на 25 страни-партньори и парламентарни организации. В София е и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. По-късно днес се очаква той да разговаря на четири очи с премиера Главчев.

Драстично влошената среда за сигурност доказа, че нашите най-базови свободи могат да бъдат поставени под въпрос. НАТО остава гарант за нашата сигурност и просперитет. Трябва да останем обединени в подкрепата си за Украйна. НАТО доказа своята значимост и способността си да се приспособява към нарастващите опасности за сигурността, подчерта още Главчев. Той обясни, че България очаква значими резултати от срещата във Вашингтон и, че трябва да се обърне специално внимание на ситуацията в Черно море.

По най-грешните и трагични причини Украйна се превърна в защитник на цяла Европа. Наш колективен дълг е да продължим подкрепата си за нея. България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна - толкова дълго, колкото е необходимо, подчерта той. Главчев напомни и за помощта, която страната ни оказа на Киев.