Главчев предупреди: Резултатите от изборите ще се забавят

Ще бъдат обработени три пъти повече числа, отколкото на предишни избори

Новини
22:46 - 09 Май 2024
2163
Главчев предупреди: Резултатите от изборите ще се забавят

Служебният премиер Димитър Главчев предупреди, че обявяването на официалните резултати от изборите на 9 юни ще се забави заради големия брой протоколи.

"На 9 юни, когато ще се проведе вотът за Народно събрание и Европейски парламент, от изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, отколкото на предишните избори, а броят на районните избирателни комисии (РИК) остава същият, което ще доведе до забавяне на официалните резултати", каза той.

Димитър Главчев обясни, че предупреждава обществото по-рано, за да няма спекулации, че нещо се прави на тъмно. "Нека да не се нагнетява напрежението, че се бавят резултатите заради някакви други практики", обясни той.

Служебният премиер коментира, че каквото зависи от правителството, то ще бъде направено, но числеността на районните избирателни комисии вече е определена.

"Ние осигуряваме логистика и сме до деня на изборите, оттам нататък поема Централната избирателна комисия (ЦИК), а ние следим да няма купуване и продаване на гласове", напомни Главчев.

Той все пак изрази надежда, че ЦИК ще обяви официалните резултатите в законивия срок от 48 часа след приключването на изборния ден. "Засега се движим всички заедно в график и си мисля, че както работим всички в синхрон, резултатът ще бъде добър", допълни премиерът.