Главчев разговаря с Мицкоски: На едно мнение бяхме, трябва да се намали напрежението

Актуални новини
20:43 - 10 Юли 2024
4519
Главчев разговаря с Мицкоски: На едно мнение бяхме, трябва да се намали напрежението

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО. 


Двамата премиери са говорили по отношение на това, че трябва да бъде намалено напрежението между двете страни. Ето какво заяви още премиерът Главчев:

"На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението - в говоренето поне, тъй като знаете, че обикновено между гражданите, между народите на две, особено съседски страни, няма напрежение и политиците, ако не помагат да се развиват по-добре, поне и не трябва да пречат. Това е моe разбиране по принцип. А най-добре е да помагат.

Така или иначе, вчера говорихме, че трябва да се нормализират отношенията и да се върнат в онова русло, което беше 2017 година, когато беше подписан Договорcът за добросъседство".


Министър -председателят допълни, че няма нищо-по-хубаво от добрите отношения и отбеляза, че със Северна Македония сме повече от съседи.

Главчев каза, че трябва да се развива свързаността между двете държави във всичките ѝ аспекти – транспортна, икономическа и др.

Премиерът подчерта, че България не е отстъпвала от изискванията, които е поела не само Северна Македония, но и всички страни от Западните Балкани.

"Нашата позиция по отношение на Северна Македония съответства на европейската, а тя е, че всички кандидати за членство в Европейския съюз трябва да ги спазват", допълни Главчев.