Главчев се обяснява за срещата на НАТО: Не, няма да изпращаме войници в Украйна!

Премиерът не знае защо Румен Радев е отказал да участва в делегацията

Политика
09:32 - 04 Юли 2024
2257
Главчев се обяснява за срещата на НАТО: Не, няма да изпращаме войници в Украйна!

Депутатите изслушват служебния минисър-председател Димитър Главчев и служебния министър на отбраната Запрян Запрянов относно позицията на България на срещата на върха на НАТО.
 
БСП пък започна заседанието с словесна плеяда относно евентуално изпращане на български войски в Украйна. Поиска и разсекретяване на документи.

"Нищо секретно няма да ви кажа", посочи Главчев. "Разсекретяването подлежи на ред. Има документи, които ако някой разсекрети, ще си понесе последствията. Аз не искам да нося тази отговорност", добави той.

"Искам да успокоя българските граждани, че България няма да изпраща войници в Украйна. Това никога не е обсъждано".

"НАТО е отбранителен съюз. Намерен е начин да се помага на Украйна, без да се въвлича целият алианс", посочи той, цитирайки шефа на НАТО Йенс Столтенберг.

Снимки: Агнес Методиева

Главчев посочи, че българската делегация ще пътува за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон в понеделник и ще се върне в петък. Самата среща е между 9 и 11 юли, с нея ще се отбележат 75 години НАТО. Подкрепата за Украйна е сред основните теми във форума.

По думите на Главчев Радев сам отказал да участва в делегацията, не било ясно защо.

"Г-жо Нинова, няма как да разсекретим позицията на България за срещата на върха, тъй като в нея коментираме секретни документи на НАТО. Ние не сме разработчици на документите на НАТО, няма как да ги разсекретим", обясни и отбранителният министър Атанас Запрянов.