Главчев ще се обяснява в парламента за промените в ДАНС

Искането за изслушване е внесено от Атанас Атанасов и група народни представители от ПП-ДБ

Политика
19:17 - 25 Юни 2024
2994
Главчев ще се обяснява в парламента за промените в ДАНС

Парламентът ще изслуша служебния министър-председател Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС), Държавна комисия по сигурността на информацията, Държавна агенция „Технически операции" и Държавна агенция „Разузнаване". Това предвижда точка втора от проектопрограмата за работа на парламента, публикувана на интернет страницата на институцията. Искането за изслушване е внесено от Атанас Атанасов и група народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ).

Точка първа от проектопрограмата за работа на депутатите утре предвижда гласуването на оставката на народния представител от ДПС Филиз Хюсменова.

По предложение на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България" се очаква да бъде изслушан и председателят на ДАНС Пламен Тончев относно постъпили жалби, подадени срещу членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и срещу екипа на Фондация „Даная", от „Търговска лига - глобален аптечен център" АД във връзка с отложеното им инвестиционно намерение за създаване на многопрофилна болница „Мама и аз".

В проекта за дневен ред за работа на депутатите по предложение на заместник-председателя на ПГ на ДПС Хамид Хамид се очаква да бъде изслушан бригаден генерал Венелин Венев - директор на Служба „Военно разузнаване" към Министерство на отбраната относно изнесена информация в медиите за вербуване на разузнавачи от Служба „Военно разузнаване" в кафене „Ларгото" в центъра на София, от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков, по поръчка и по инициатива на ген. Атанас Атанасов с предложение за кариерно повишаване на разузнавачите в службата срещу лична лоялност в полза на ген. Атанас Атанасов.

Очаква се като точка първа в четвъртък депутатите да изслушат служебния заместник министър-председател и служебен министър на финансите Людмила Петкова относно изпълнението на приходната и разходната част, съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., в това число изпълнението на приходите и разходите по оперативните програми на Европейския съюз, както и напредъкът по преговорния процес за приемането на България в Еврозоната.

По предложение на Стоян Таслаков от „Възраждане" като точка първа от проекта на програма за петък е предвидено изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов относно всички факти и обстоятелства свързани с преговорите по продажбата на оборудването предназначено за проекта АЕЦ „Белене".

В проекта на дневен ред с искане, внесено от народни представители от ГЕРБ-СДС, се очаква да бъде изслушан служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" относно напредъка на строителството на скоростния път Видин – Ботевград. Очаква се служебният министър Коритарова да бъде изслушана и относно напредъка по изпълнението на Инвестиционната програма за общински проекти, включена в приложение към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.