Главчев възложи на ДАНС да провери причините за спиране на Симеоновския лифт

Премиерът акцентира върху широкото обществено недоволство по казуса, който поражда въпроси по отношение на екологичната и транспортната сигурност на региона, както качеството на живота и здравето на гражданите

Политика
18:36 - 20 Май 2024
1927
Главчев възложи на ДАНС да провери причините за спиране на Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в Национален парк "Витоша", съобщиха от правителствената пресслужба.

В писмото си до ДАНС Главчев акцентира върху широкото обществено недоволство по казуса. Премиерът изтъква, че със спирането на последния функциониращ кабинков лифт възникват въпроси по отношение на екологичната и транспортната сигурност на региона, както и във връзка с качеството на живота и здравето на гражданите.

С оглед на функциите, регламентирани в чл. 2 от Закона за ДАНС, служебният министър-председател възлага на Агенцията да извърши проверка и да го уведомява периодично за резултатите от нея.

Симеоновският кабинков лифт спря окончателно през миналата седмица и повече няма да бъде ремонтиран, обяви италианската фирма "ТехноАлпин", която притежава българския собственик на съоръжението "Витоша ски".

От "Витоша ски" АД днес излязоха с позиция, в която заявиха, че основната причина за спирането на Симеоновския лифт е остаряла техника, която има нужда от пълна подмяна.

"Не е рационално с ремонти да се поддържат отдавна амортизирани съоръжения, които при нужната нормативна среда, могат да бъдат заменени с най-модерните, които да се използват от софиянци и гостите на града", заявиха от дружеството и призоваха казуса да не се ползва за политическа употреба за пореден път.

"Витоша ски" като собственик и инвеститор е заявил готовността си да модернизира съоръженията и причината това да не се случва са двата проблема в нормативната среда - приетият през 2012 год. Закон за горите и действащия и неактуализиран план за управление на ПП "Витоша". Всички междуведомствени работни групи, кръгли маси и т.н. потвърдиха това. Но до момента нищо не се направи по въпроса, за което ние нямаме вина, заявяват още от дружеството и призоваха държавата да осигури условия за модернизация и поддръжка на лифтовете в планината.

Спирането и на последния лифт на Витоша предизвика поредното политическо напрежение по казуса.

По-рано днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика две извънредни заседания на съвета за казуса, както и организацията на движението в центъра на София. В телевизионно предаване Цветомир Петров заяви, че проблемът със Симеоновския лифт се дължи до голяма степен на безхаберието и бездействието на предишното управление и по-специално на кмета Йорданка Фандъкова.

Той допълни, че ръководството е наясно, че има проблем и се търси решение още от декември, но фактът, че лифтовете не са общинска собственост прави нещата трудни. В събота Цветомир Петров предупреди, че след години на престъпно бездействие от страна на тогавашните управляващи, сме напът да загубим окончателно Симеоновския лифт.