Главен комисар Александър Джартов: Утре е националният тест на системата BG ALERT

За да се получи тестовото съобщение, телефоните трябва да са произведени през последните няколко години

Актуални новини
08:26 - 28 Ноември 2023
2864
Главен комисар Александър Джартов: Утре е националният тест на системата BG ALERT

Постепенно намалява броят на недостъпните населени места. Все още остава проблемът с липсата на ток в част от селищата. Това каза пред БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

339 са постъпилите вчера сигнали, от които 281 са били за техническа помощ.

В голяма част от случаите, в които се е налагала намесата на "Пожарна безопасност и защита на населението", е имало автомобили, неподготвени за движение при зимни условия, поясни комисар Джартов.

По думите му в последните дни е имало и "млади хора, които си тестваха автомобилите, да преживеят някакво приключение", а в определени райони чужди граждани са се предоверили на навигациите и са попаднали в затворени пътища.

Утре, 29 ноември, между 12.00 и 12.30 часа е националният тест на системата BG ALERT, напомни Александър Джартов в предаването "Преди всички".

За да се получи тестовото съобщение, е достатъчно е телефоните да са произведени през последните няколко години. По-старите не поддържат тази технология и при тях вероятността да не се получи съобщението е огромна, уточни той.

"Над 80, почти 90% от устройствата се държат по начина, по който очакваме. Системата работи по начина, по който очакваме."

След националния тест ще бъдат обобщени резултатите.

От следващата година се очаква системата да бъде въведена в експлоатация. Преди това ще бъде оформена наредбата, която разписва административния ред за подаване на съобщенията за опасности и бедствия.

В Европа има 17 държави, които използват системата за ранно предупреждение, България е осемнадесетата, посочи Джартов.