Главен прокурор Сарафов: И зключвам възможността да се продължи с практиката за държане на дела "на трупчета"

Общество
19:26 - 19 Септември 2023
2777
Главен прокурор Сарафов: Изключвам възможността да се продължи с практиката за държане на дела "на трупчета"

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов изключи, докато е на поста, да продължи практиката да се държат дела на трупчета, за която той самият алармира, докато беше заместник на Иван Гешев.

Повод за думите му беше въпросът - защо няма развитие по разследванията срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ПП Кирил Петков, въпреки че още през юли двамата се отказаха от депутатските си имунитет:

"Тези дела имат само три възможни варианта на решаване. Единият вариант е да се държат "на трупчета". Този вариант очевидно няма да се толерира, така че трябва да го отхвърлим. Вторият вариант е да бъде внесен обвинителен акт и третият вариант е тези дела да бъдат прекратени. Всяко едно решение обаче по тези дела, както и по всеки един казус ще бъде взето от тези, които слагат своя подпис. Аз няма да се намесвам в нито едно дело и няма да давам становище по конкретни наказателни производства, така че очаквайте от тук насетне решенията да се вземат от тези, които слагат своя подпис под своето име", заяви Сарафов.

Имунитетът на Бойко Борисов беше поискан от бившия главен прокурор Иван Гешев по т.нар. дело "Барселонагейт", а на Кирил Петков - заради декларацията му от преди две години, че няма двойно гражданство.

Борислав Сарафов коментира темата след първото публично обсъждане на проекта за промяна в Конституцията, който предвижда ограничаване правомощията на главния прокурор. Като призна, че Обвинител номер едно трябва да бъде поставен под контрол и отчетност, той предупреди:

"Мисля, че ще бъде наистина грешка, която ще трябва да бъде много скоростно поправена, а това не може да стане бързо. Поправка на поправката на поправката не може да бъде направена на Конституцията. Ако се децентрализира прокуратурата до степен да имаме 28 напълно самостоятелни окръжни прокуратури, не е редно всяка една окръжна прокуратура да зависи от характера, интелектуалните и професионални способности и качества - лични и професионални - на съответния окръжен прокурор".