Главният мюфтия разреши петъчната молитва

Джамиите вече ще работят в нормален режим, влизането става само с маски, кланящите се да спазват дистанция от метър и половина

Актуални новини
15:45 - 13 Май 2020
1503
Главният мюфтия разреши петъчната молитва

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи издаде заповед до всички районни мюфтийства за нормалното функциониране на джамиите и месджидите на територията на Република България поради изтичане на извънредното положение при спазване на противоепидемичните мерки.

Всички джамии и месджиди се откриват за намаз с джемаат (колективно) от 15 май 2020 година с джума намаз (петъчна молитва). Преди да се открият джамиите да бъдат подготвени за намаз с джемаат като се стерилизират и дезинфекцират преди и след намаз. Не се препоръчва използването на местата за абдест (ритуално измиване). Хутбетата (проповедите) по време на джума намаз да бъдат с максимално кратко съдържание.

Да не се допуска влизането без предпазна маска. Да се спазва социална дистанция между кланящите се от метър и половина.

Хронично болни, хора в рискова група и със слаб имунитет да не посещават джамиите за намаз, тъй като за тях не е фарз в епидемиологична ситуация. При влизане в джамията ръцете се дезинфекцират с дезинфектант, който се намира в близост до входната врата.

Не се препоръчва ръкуването и прегръщането след намаз.

Да не се провеждат лекции преди и след намаз. Да не се организират масови религиозни мероприятия като ифтар, мевлид, мукабеле, никях, сюннет и др. Препоръчва се байрам (празничен) намаз да се изпълнява на открито място.

Районните мюфтийства да инструктират имамите и мюсюлманските настоятелства за отговорността им за спазване на взетите решения до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19.
Решението важи до отмяната му от Висшия мюсюлмански съвет или издаването на специална заповед от главния мюфтия.