Главният прокурор от МНС отхвърли обвиненията, бил обект на заплахи

Съдът разглежда искането на Хан за арест на Нетаняху и лидерите на "Хамас"

Новини
20:56 - 24 Октомври 2024
1848
Главният прокурор от МНС отхвърли обвиненията, бил обект на заплахи

Прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан отхвърли в четвъртък обвинение в неуточнено нарушение, след като управителният орган на съда потвърди, че е бил уведомен за обвинението, съобщава "Ройтерс".

"Работил съм в различни контексти в продължение на 30 години и никога не е имало подобна жалба, подадена срещу мен", каза Хан в изявление.

Хан каза, че е готов да сътрудничи на съда и отбеляза, че неговият офис е бил обект на "много атаки и заплахи".

МНС е постоянен съд, който може да преследва лица за военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и престъпление агресия в държави-членки или от техни граждани.

В момента съдиите на МНС разглеждат искането на Хан от май за заповеди за арест срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху, неговия шеф на отбраната и лидерите на групировката "Хамас".

Случаят на Хан беше отнесен до механизма за надзор на МНС през май. По това време не е образувано официално разследване, тъй като предполагаемата жертва няма да потвърди изрично обвиненията пред надзорния орган.

В изявлението си в четвъртък МНС не предостави подробности за предполагаемото нарушение.

"Запознат съм с неотдавнашни публични доклади относно предполагаемо неправомерно поведение от страна на прокурора на МНС спрямо член на неговата служба", каза президентът на Събранието на страните по споразумението, органът, съставен от 124 държави-членки на съда.

Съдът се придържа към "политика на нулева толерантност към забранено поведение, като тормоз, включително сексуален тормоз, дискриминация и злоупотреба с власт", се казва в него.