Главният равин в Русия поиска извинение от Лавров

Русия
13:59 - 04 Май 2022
2931
Главният равин в Русия поиска извинение от Лавров

Главният равин на Русия Берл Лазар нарече шокиращи изявленията на външния министър Сергей Лавров, който заяви, че лидерът на нацистка Германия Адолф Хитлер е имал еврейски корени. Той би искал Лавров да се извини за тях, съобщи Еврейската телеграфна агенция. 

„Не се смятам за упълномощен да давам съвети на ръководителя на руската дипломация, но би било хубаво той да се извини на евреите и просто да признае грешката си“, каза равинът. Според него едва тогава би било възможно инцидентът да се счита за уреден. 

Берл Лазар реагира и на изявлението на руското външно министерство, което предния ден обвини Израел в подкрепа на „неонацисткия режим в Киев“, където „антисемитизмът процъфтява“. Според него е неуместно да се правят сравнения между Холокоста и настоящите събития в Украйна.

Равинът посочи също и ролята, която съветските войски са изиграли в победата над нацизма, като отбеляза, че подобно сравнение „омаловажава заслугите на тези героични войници, които освободиха „Аушвиц“ и издигнаха знамето на победата над Райхстага“. 

Миналата седмица Лавров предположи в интервю за италианската телевизия „Mediaset“, че Адолф Хитлер може да е имал еврейски корени и заяви, че „най-запалените антисемити обикновено са евреи“. Така министърът реагира на въпроса защо Украйна се нуждае от „денацификация“.