Главният секретар на МВР Живко Коцев напуска

Крими
09:17 - 04 Април 2024
5096
Главният секретар на МВР Живко Коцев напуска

Главният секретар на МВР Живко Коцев напуска по собствено желание, съобщи NOVA. 

На основание чл. 36, ал. 6, т. 1 от Закона за Министерството на вътрешните работи главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност.

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че напуска поста по собствено желание.

Правителството поиска президентът да го освободи още през август 2023 г. Тогава вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че двамата не работят добре заедно. А в посочените от него мотиви се казваше, че Тодоров е отговорен за липсата на контрол и организация върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на 6-има полицейски служители в рамките на изключително кратък период от време. Сред другите мотиви бяха за изпуснатия убиец на Димитър от Цалапица Рангел Бизюрев, за убийството на известния психолог Иван Владимиров, както и за неизясненото и до днес влизане в страната на Ангел Христов от Братя Галеви. Тогава обаче Радев отказа да го освободи, като настоя, че мотивите на кабинета са политически.

Петър Тодоров реши сам да подаде оставка и го направи на 30 август. В същия ден по-рано Радев официално бе изпратил отказа си до правителството. Главният секретар обаче обясни, че трудно би работил със Стоянов, и също го обвини в чистка.