Главното мюфтийство: "Шарли ебдо" е сатанинско списание

Актуални новини
11:41 - 29 Октомври 2020
833
Главното мюфтийство: "Шарли ебдо" е сатанинско списание

Главното мюфтийство у нас осъди остро последния брой на списанието "Шарли ебдо", на чиято корица е нарисуван президента на Турция Реджеп Ердоган. 

В декларацията, публикувана на сайта на мюфтийството, се казва, че "Шарли ебдо" е сатанинско списание.

Неприемливи са не само карикатурите на пророка, но и тези на Ердоган, пише в позицията на мюфтийството. Изтъква се, че "Шарли ебдо" публикува карикатури на пророка Мохамед, което "антагонизира нашия свят".

Според мюфтийството свободата на словото трябва да бъде "в рамките на човешката етика".

Ето пълния текст на декларацията:

"ОСЪДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТНОСНО ПОСЛЕДНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ НА СПИСАНИЕ ШАРЛИ ЕБДО

Корицата на последният брой на списание Шарли Ебдо удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на не зачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит на провокация. Свидетели сме на всичко това благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика.

Остро порицаваме това сатанинско списание, което антагонизира нашия свят и пречист пратеник Мухаммед (с.а.с). Мюсюлманско изповедание в България заявява своята категорична позиция против всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo.

След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с публикуваните карикатури, този път списание Шарли Ебдо e взел на прицел и президента на Република Турция господин Реджеп Таййип Ердоган. Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората.

Мюсюлманско изповедание още веднъж подчертава, че свободата на словото и на печата трябва да бъдат в рамките на човешката етика и отговорност, да не погазва правата и свободите и да не накърнява другите. Ние следва да сме чувствителни към темите, които остро погазват личността, защото това е в основата на толерантността и доброто съжителство между различните в едно общество."