Главсекът на МВР иска законови промени при обезпечаване на мачове

Вече е сформирана комисия, която ще набележи мерките, посочи Живко Коцев

Топ
14:51 - 11 Януари 2024
1594
Главсекът на МВР иска законови промени при обезпечаване на мачове

Законови промени за обезпечаване на мачове и други масови мероприятия подготвя МВР. Това съобщи главният секретар на ведомството Живко Коцев. Той посочи, че има комисия, сформирана със заповед на вътрешния министър, която ще набележи мерките. Поводът е мачът на България с Унгария, когато се стигна до размирици.

Искахме мачът на България с Унгария на 16 ноември м.г. да е извън София, за да се минимизира рискът от ескалация на напрежението. Това каза пред депутатите във Временна комисия, разследваща полицейското насилие по време на протеста главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

Имало е комуникация между членове на БФС и ръководството на СДВР за мача, разказа той. Последвала размяна на документи и директни срещи. По време на тях се споделилло, че когато се проведе мачът би могло да има шествие срещу ръководството на БФС. Тогава бил повдигнат и въпросът дали мачът да е в София или в друг град. Целта била да е извън столицата, за да се минимизират рисковете от ескалация. След дискусия да е в Пловдив или Кърджали обаче мачът останал в София.

Коцев обясни, че предварителната информация, която от СДВР имали, била от постове в социалните мрежи. Провели срещи с различни тартори на агитки, командировали полицаи от страната и бил изготвен план за действие. Данни, че ще има сбиване обаче от СДВР, не са имали.