Главсекът на МВР: Няма да решаваме днес охраната на Доган

Само премиерът, президентът и шефът на НС нямат право да се откажат от държавните гардове

Политика
12:28 - 09 Юли 2020
1500
Главсекът на МВР: Няма да решаваме днес охраната на Доган

Има си ред, по който комисията за определяне на охраняемите лица, се събира. В нея влизат трима души - главният секретар на МВР, председателят на ДАНС и началника на НСО, но днес няма как да се състои такава среща. Това обяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов по повод вчерашното искане на президента Румен Радев още днес комисията да се свика, за да се реши дали на охранявани лица по Закона за НСО може да се снемат държавните гардове, включително почетния председател на ДПС Ахмед Доган след медийния шум около казуса "Росенец". 

"Като дойде при мен такова писмо, аз го разпределям на всички подчинени служби, които казват какви сигнали има при тях. Ние ги депозираме в НСО, оттам ни се предлага решение каква да бъде степента на заплашеност, каква охрана да бъде взета и тримата взимаме решение. Днес няма как се състои такава среща", уточни главният секретар.

Ивайло Иванов каза, че сутринта се е чул с генерал Станчев, началника на НСО, и са коментирали евентуално събиране на комисията.

"Не се опитвайте да създавате противодействие между службите. МВР и НСО работят ежедневно, ние сме колеги, познаваме се от дълги години, има инструкция за взаимодействие. Ние сме професионалисти", категоричен бе главният комисар.

В коментара си пред медиите Иванов подчерта, че не могат да се откажат от охраната си само три лица - премиер, президент и председател на Народното събрание, докато трае мандатът им.