Главсекът на МВР: Само 40% от глобите на шофьорите са платени

Работим по системи от 60-те години на миналия век, заяви Петър Тодоров

Топ
12:32 - 16 Септември 2022
1902
Главсекът на МВР: Само 40% от глобите на шофьорите са платени

Едва 40% от всички глоби, наложени на шофьори, са платени. Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. И поиска да има законови промени, за да се повиши събраемостта.

В Германия глобата се изпраща по мейла. В България се връчва лично. За целта се използват куриерски фирми. Фишове за скорост се връчват и от полицаи, спрели на пътя шофьори. Те ги проверяват в таблетите си и ако има невръчени нарушения на скоростните режими, им разпечатват фиша и им го дават. "Работим по системи от 60-те години на миналия век", каза Тодоров защо е толкова ниска събираемостта.

И отчете данните от началото на акцията на МВР, започнала на 7 юли. Тя стартира след като Георги Семерджиев уби 2 момичета в София 2 дни по-рано. Оказа се, че кара с фалшива книжка, менте номера и дрогиран.

Имаме намаление на смъртните случаи спрямо м.г., откакто започна акцията, обясни той. И посочи, че в началото на акцията загиналите в катастрофи били с 12 повече от м.г. Днес са с 20 по-малко.

За 2 месеца 1300 са заловени да карат с над 1,2 промила алкохол в кръвта, а над 1200 - дрогирани. Те са обвинени от прокуратурата, съобщи главен комисар Тодоров. "Въпросът е какви наказания ще получат", каза полицай №1 и поиска санкциите да се завишат. Причината - Наказателният кодекс е написна така, че задължава съдилищата заловените дрогирани да се освободят от наказателна отговорност и да платят само глоба между 1000 и 5000 лева. Затова главният комисар поиска по-сурови наказания.

От 7 юли до 12 септември има издадени и връчени над 180 000 фиша. При тях на шофьорите е наложена парична глоба. Над 49 000 са актовете, при които освен финансовата санкция, се отнемат и контролни точки.