Главсекът на МВР: Спецпрокуратурата бави 25 разследвания на ГДБОП

Петър Тодоров е сезирал Инспектората на ВСС

Топ
14:09 - 25 Октомври 2021
2312
Главсекът на МВР: Спецпрокуратурата бави 25 разследвания на ГДБОП

Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на ВСС заради спрени или забавени от Специализираната прокуратура досъдебни производства на ГДБОП, съобщават от вътрешното министерство.

В писмото той информира за затруднения в разследването на организирани престъпни групи. Сочат се 25 разследвания, при които има такова забавяне, като само пет от тях са от последните три седмици. Въпреки създадената организация и съгласувана дата за провеждане на специализирани полицейски операции за задържането на лица, документиране и пресичане на престъпната им дейност, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори.

"Посочваните мотиви са висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура, неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител на Специализираната прокуратура и други. Тези обстоятелства създават затруднения в разследването на организирани престъпни групи - прекомерното забавяне на операции по задържането им води до тяхното преструктуриране, до отказ на свидетели от показания, дадени по досъдебни производства, изчерпване на сроковете за експлоатация на специални разузнавателни средства. Вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено и съответно преминаването в съдебна фаза", пише в писмото на главен комисар Тодоров до Инспектората на ВСС.