Главсекът на Радев: Вицето на Герджиков ми се разсърди, разприятели ме във фейсбук

Ексклузивно
19:20 - 21 Ноември 2021
9072
Главсекът на Радев: Вицето на Герджиков ми се разсърди, разприятели ме във фейсбук

Главният секрерат на президента и кандидат за втори мандат Димитър Стоянов разкри в деня на балотажа, че е бил вкаран във фейсбук свада. Кандидатката за вице-държавен глава на Радевия конкурент проф. Анастас Герджиков - полк. Невяна Митева, наскоро го е "разприятелила" в социалната мрежа, въпреки че Стоянов лично й е помагал през годините.

"Един ФБ приятел, полковник, ме е разприятелил. Помагал съм му преди време. Сега изглежда, че след като изказах гласно истината как се кандидатства във Военна академия (как се променят условията за кандидатстване в определени случаи), вече съм неприемлив за този полковник. Даже не съм споменал за дипломната работа. Защо истината разваля "приятелства" па били те и във ФБ?", пише той, а от коментарите под постинга му стана ясно, че визира именно полк. Митева, която още в зората на кампанията си обяви, че била първата жена, "пробила" в Академията. 

От Министерството на отбраната на служебния министър Георги Панайотов изчакаха още няколко подобни нейни медийни изяви, за да излезе с изрична позиция, че това не е вярно. 

"Жените военнослужещи в Българската армия имат същите права като мъжете, което е законово уредено. От МО определят като абсолютна неистина намеците на Митева, че жените били спъвани дори да станат курсантки. "Няма никакви ограничения за заемането на длъжности по полов признак и в условията за приемане на курсанти във висшите военни училища, не е отказвано и обучение в "Г. С. Раковски". Отказите се базират единствено на законови пречки, като например, липсата на диплома от висше военно училище", уточни позицията на МО. 

И припомни, че по темповете си на развитие статутът на българските жени военнослужещи не се отличава от законодателството и практиката в страните от ЕС и НАТО. "Насаждането на неверни и спекулативни внушения за дискриминация относно правата на жените военнослужещи в БА слага петно върху 30-годишните усилия за утвърждаването на демократичните ценности не само в контекста на равнопоставеността и равните права, но и в налагането на равните възможности за развитие и растеж в кариерата и за двата пола", подчертаха от армейското ведомство по повод твърденията на полк. Митева.