Гледаме Клаус Мария Брандауер тази вечер на Платформа А6 (ТРЕЙЛЪР)

Австрийската кинолегенда с главна роля във филма на големия Ищван Сабо "Окончателен доклад”

Култура
13:30 - 10 Август 2020
2823
Гледаме Клаус Мария Брандауер тази вечер на Платформа А6 (ТРЕЙЛЪР)

Великият режисьор, спечелил „Оскар” за филма си „Мефисто” – Ищван Сабо, се завръща след 8-годишна пауза с най-новия си филм „Окончателен доклад”. Лентата поставя важни житейски въпроси като това каква тежест имат думите „морал” и задължение” и защо не трябва да се отказваме от мечтите си. Премиерата на филма за България ще бъде на 10 август от 20:00 ч. единствено на Платформа А6 до НДК.

В една история за отдавна забравените мечти ще ни потопи унгарският „Окончателен доклад” с главно действащо лице – актьорът Клаус Мария Брандауер. Продукцията отправя и едно важно послание, а именно – че никога не е късно да преследваме детските си мечти.

Известен професор по кардиология, който на младини е мечтал да бъде оперен певец, се връща в родното си село след като се пенсионира и става обикновен общопрактикуващ лекар. В селото той попада на неразрешени конфликти, сервилно отношение, обществено мнение, поддаващо се на слухове и фалшиви новини, и оплетена мрежа от сложни взаимоотношения.

Единственият човек, с когото лекарят може да сподели тревогите си, е някогашният му съученик, който сега е селския свещеник. Лекарят влиза в конфликт с кмета на селото заради горски извор, подвеждащо обявен за целебен. Атаките срещу него са така ожесточени, че той решава да напусне селото. В търсене на начин за оцеляване, ненадейно лекарят сбъдва младежката си мечта и преоткрива себе си чрез музиката и песента.

Ищван Сабо ще ни провокира да се замислим за силата на мечтите, цената на постигнатото и бъдещето – често неясно, но винаги носещо частица от миналото.