Глоба от 100 000 лв. за ТЕЦ "Бобов дол" заради вредни емисии

Санкциите на централата за последните 5 години възлизат на около 800 000 лева

Актуални новини
12:54 - 18 Октомври 2024
765
Глоба от 100 000 лв. за ТЕЦ "Бобов дол" заради вредни емисии

Глоба от 100 000 лева ще плати ТЕЦ "Бобов дол" по наложена санкция от РИОСВ, която е потвърдена от Районния съд в Дупница и с окончателно решение след обжалване от Административен съд - Кюстендил.

Санкциите на централата за последните пет години за допуснати вредни емисии при работа на блоковете вече възлизат на около 800 000 лева.

Проверката е извършена по сигнал на 20 март 2023 г. Експерти на РИОСВ – София установили силно запрашаване на въздуха в района на Големо село. To идвало от открит въглищен склад и от фигурата за съхранение на въглища, разположена до водоохладителните кули на централата каквато фигура има изградена и сега с депонирани въглища и слама за гориво. Според съставения Констативен протокол от проверката:

Оросителната система на открития склад не е работела, нито е имало предприети мерки за ограничаване на емисиите на прахообразни вещества чрез оптимизиране на условията за товарене и разтоварване чрез намаляване на височината на разтоварване, използване на улеи, намаляване на обема на товарните дейности, ограничаване на дейностите при високи скорости и съобразяване с посоката на вятъра или ограничаване по друг подходящ начин.