Глобалното потребление на въглища през 2022 г. продължава да расте

Новини
16:25 - 16 Декември 2022
1965
Глобалното потребление на въглища през 2022 г. продължава да расте

Потреблението на въглища в глобален мащаб тази година е на път да достигне нов рекорд, според доклад на Международната агенция по енергията, цитиран от Асошиейтед прес.

Макар и ръстът да е на пръв поглед малък - едва 1,2 на сто до малко над 8 милиарда тона, това е достатъчно да бъде надхвърлен предишният рекорд от 2013 г.

Глобалното потребление на въглища ще остане на подобно ниво и през следващите години при отсъствие на по-сериозни усилия за преход към чиста енергия, посочва агенцията и допълва, че силното търсене на въглища в азиатските икономики ще компенсира спада на търсенето в развитите пазари.

Въглищата ще продължат да бъдат най-големият емитент на въглероден диоксид в глобалната енергийна система, посочва МАЕ.

Употребата на въглища и други изкопаеми горива трябва да бъде драстично намалена,

за да може повишението на глобалните температури да бъде удържано до 1,5 градуса па Целзий до края на века.

Експертите обаче са на мнение, че това вече е невъзможно, тъй като температурите вече са се покачили с 1,2 градуса над прединдустриалните нива.

МАЕ посочва, че високите цени на природния газ заради руската инвазия в Украйна са накарали много страни по света да се обърнат отново към въглищата.

„Светът е близо до пика на ползването на изкопаеми горива, а въглищата са първите, чиято употреба ще започне да намалява, но все още не сме поели по този път“, заяви Кейсуке Садамори, директор на енергийните пазари и сигурността към МАЕ.