Глобалното затопляне убива слоновете

Заради сушата и жегата водата се пълни с отровни бактерии

Мистика
13:59 - 24 Септември 2020
5217
Глобалното затопляне убива слоновете

Глобалното затопляне се оказва и  причина за смъртта на слоновете в Африка през последните месеци. Властите на Ботсвана са установили, че мистериозният край на стотици африкански слонове е в резултат на цианобактерии, които се размножават с огромна скорост и отравят горещите пресъхващи водоизточници на черния континент.

От края на пролетта на 2020 г. в делтата на Окаванго в Ботсвана са открити много мъртви слонове. Към средата на лятото техният брой надхвърля 350, а причината за масовата смърт остава дълго време неизвестна. Повечето трупове са открити в близост до водоизточници, което кара властите да заподозрат бракониери, които често тровят слоновете заради ценните бивни.

Бивните на мъртвите слонове обаче останали непокътнати и наблизо нямало трупове на дребни животни, които биха могли да умрат, ядейки отровено месо. Това насочва експертите към предположение, че виновник за смъртта е патогенен микроорганизъм, който се разпространява във водоизточниците. Бързо е отхвърлен антраксът, но изясняването на истинския виновник става твърде бавно.

Най-сетне Департаментът за национални паркове и дивата природа на Ботсвана успява да потвърди, че водата е замърсена с цианобактерии. Това е доказано от тестове, проведени в независими лаборатории в Зимбабве, САЩ, Южна Африка и Канада. Тестовете доказват наличието на цианобактериални токсини. Тези микроскопични водорасли често масово „разцъфтяват”, при което започват да отделят опасни количества цианотоксини, които могат да провокират развитието на сериозни заболявания и дори да доведат до смъртта на животните.

Учените свързват рязкото нарастване на цианобактериите в делтата на Окаванго с глобалното затопляне. През последните години страните от Централна и Южна Африка са необичайно горещи, като в много региони сушата е изключително тежка. Застоялата топла вода създава оптимални условия за експлозивно размножаване на цианобактерии, което води до масова смърт на животните. Трагедията все още не е приключила: през последния месец в Ботсвана са открити над 20 мъртви слона, като същото се случва и в съседно Зимбабве.