Глобалното затопляне вещае едно - мини ледена епоха

Ефектът на рязкото застудяване може да продължи години

Новини
22:30 - 30 Ноември 2022
4368
Глобалното затопляне вещае едно - мини ледена епоха

Глобално затопляне през изминалите хилядолетия е предизвиквало ледени епохи. Очаква ли ни скоро нова ледена епоха? Едва ли. Но мини ледената може би вече се задава зад ъгъла. Предположението звучи почти абсурдно, като се имат предвид убийствените жеги и безпрецедентните от векове суши, които преживя светът през изминалото лято, а също и меката есен, която ни радваше почти до края на ноември.

Сигурно няма друга суперактуална тема като климатичните промени, която да предизвиква толкова много спорове и противоречия дори сред специалистите. От това какво се случва с климата зависи съдбата на човечеството в близко бъдеще – дали ще преживеем потоп заради рекордно бързото топене на ледовете, ще се отприщят ли пак заради него смъртоносни пандемии след освободените от недрата им древни бактерии, ще станем ли свидетели на библейски преселения на народите заради апокалиптични горещини и възможно ли е да замръзнем някой ден, както си ходим, подобно на гигантските мамути, изненадани от ледената смърт, докато пасат?

Глобалното затопляне изобщо не противоречи на възможността да навлезем в нова ледена епоха, обяснява изследователят от прочутия океанографски институт “Уудс Хол” Питър де Менокал. Причината е, че заради бързото топене на ледовете южно от Гренландия се формират огромни “петна” от ледена вода, които влияят силно на циркулацията и скоростта на Гълфстрийм, океанското течение, което пренася топла вода от юг на север в Атлантическия океан и определя в огромна степен умерения климат в Европа и Северна Америка.

Възможно е дестабилизацията и дори пълното спиране на ключов фактор като това океанско течение да доведе до рязко спадане на температурите на Стария континент, ураганите да станат по-интензивни, а нивото на водата на Източния бряг на САЩ да се вдигне катастрофално.

“Надяваме се това да не се случи – казва Де Менокал. – Защото, ако стане, ще е чудовищна промяна.

Още през 1998 г. в статия в “Атлантик монтли” ученият от университета на Вашингтон в Сиатъл Уилям Х. Калвин посочва, че природните цикли на охлаждане и затопляне, които се случват от стотици хиляди години насам, са показали, че значителното глобално затопляне може да предизвика последвало рязко застудяване поне по два начина – чрез голямо увеличаване на поройните дъждове на голяма надморска височина и чрез топенето на ледовете в Гренландия, които водят до навлизане на голямо количество прясна вода в океана, забавящо процеса, при който Гълфстрийм носи топла на север, и след това връща студената на юг.

Статията на Калвин е пълна с детайли, показващи, че естественото глобално затопляне през изминалите хилядолетия е предизвиквало ледени епохи по същия начин, както и периоди на големи затопляния. С тази разлика, че днес затоплянията са ускорени от човешката дейност. Ученият предупреждава още, че цикличността може да не е постепенна – щом процесът веднъж е започнал, той може да настъпи неочаквано още през следващите няколко години.

Ефектът на рязкото застудяване може да продължи години, предупреждава авторът на статията. Това ще доведе до глад, намаляване на населението, а богатите страни ще започнат да атакуват по-бедните, за да вземат хранителните им запаси, чертае апокалиптична картина Калвин.

Преди няколко години световните издания гръмнаха с прогноза, подкрепена от западни и руски учени, че светът ще започне да изстива през 2021 г., а през 2030 г. това ще доведе до мини ледена епоха, при която големите реки в Европа – Темза и Сена, ще се заледят.

Хипотезата се основава на магнитната активност на Слънцето, която ще намалее с 60%. Според математически модел състоянието на Слънцето днес съответства 97% на мини ледената епоха, включително т. нар. период на минимума на Маундер (период, през който почти липсват слънчеви петна), сполетял Европа от 1645 до 1715 г. Според тази теория застудяването или новата мини ледена епоха ще продължи поне до 2050 г.

На същото мнение е и противоречивият американски прогностик Мартин Армстронг, който отрича вината на хората и на вредните емисии от човешката дейност за климатичните промени. Според него биенето на тревога от страна на еколозите си е чиста измама, защото в природата се редуват от векове цикли на затопляне и изстудяване. Армстронг, прочул се с икономическите си прогнози и лежал в затвора за измама на инвеститори, настоява, че на Земята ѝ предстои период не на затопляне, а на силно охлаждане, което ще доведе до нова ледена епоха. Той обяснява това с промени в течението на Бофорт, което влияе много силно върху състоянието на ледената покривка.

Става въпрос за мащабно кръгово движение на водата в Западна Арктика, северно от Канада и Аляска. Вятърът, който духа от запад от десетилетия, кара водните потоци да се въртят по посока на часовниковата стрелка. Този цикъл задържа сладка вода, която се образува поради сезонното топене на ледниците, отделяйки я на малки количества в околния океан.

Според Армстронг обаче цикълът на въртене на течението Бофорт се е променил от 5,4 на 17,2 г. през 2022 г., поради което при обръщането на посоката си то ще освободи огромно количество ледникова сладка вода (два пъти обемът на езерото Мичиган) в Северния Атлантически океан. И тъй като сладката вода замръзва по-лесно от солената, това ще доведе до истински срив на Гълфстрийм и до голямо застудяване в Европа. На практика американецът до голяма степен повтаря изводите, направени през 2020 г. от учени от технологичния институт в Пасадена и океанографския институт на Вашингтон в Сиатъл и публикувани в сп. “Нейчър комюникейшънс”.

Там те обясняват още, че десетилетният спад на ледената покривка в Арктика е направил по-уязвимо на ветровете леденото кръгово течение Бофорт, те са го ускорили и са го “принудили” да натрупа повече прясна вода. А нетипичните по-рано за региона западни ветрове, духали в продължение на 20 г., са попречили на тази вода да излезе в океана.

Така че ако в близко време течението обърне посоката си срещу часовниковата стрелка, огромното количество прясна вода, която определя солеността на Атлантика, ще излезе от “убежището си” и ще промени климата в цял свят и особено в Западна Европа. На практика това ще доведе и до пълно объркване на системата на океанските течения.

През 2021 г. в. “Гардиън” съобщи, че учени са отбелязали тревожни сигнали на нестабилност, забавяне и отслабване на Гълфстрийм, което би могло да доведе до неговия колапс. Според тях това трябва да бъде предотвратено на всяка цена, за да не се стигне до климатична катастрофа не само в Европа и в Америка, но дори в Африка и Индия. Учените предупредиха тогава, че това може да се случи след десетилетие или две, а може и след столетия, но тяхното мнение бе, че това се дължи именно на голямото увеличение на вредните емисии в атмосферата на Земята.

В крайна сметка излиза, че ако не пълна, то най-малкото мини ледена епоха не е изключено да ни застигне, макар все още да не е ясно дали родените днес ще са нейни свидетели. През 2018 г. авторка на име Сюзън Томас публикува книга под заглавие “Новата ледена епоха дойде: гответе се за голямото замръзване през 2050 г.”